Всички знаем, че парабените в козметиката са вредни, но знаем ли наистина до колко?

 

Парабените са онези съставки, които позволяват на козметичните ни продукти да оцелеят с години в шкафа на банята. Въпреки това удобство, все повече хора търсят алтернатива на тежките химакали, с които са пълни конвенционалните продукти за красота и ежедневна хигиена.

Доста често интересът към натуралната козметика е първоначално продиктуван от настъпването на кожни алергии и непоносимости. И това не е малко, но причините, поради които наистина си заслужава да ограничим употребата на парабени са доста по-сериозни.

Едно от най-важните неща, които трябва да знаем за парабените е, че те нарушават хормоналния баланс в тялото. Не искаме да ви плашим, но това е самата истина… парабените са една от основните причини за все по-големия брой хора с доминантен естроген в световен мащаб. Доминантния естроген от своя страна създава благоприятна среда за развитието на редица заболявания, включително рак.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, тя е нашата защитна бариера от вредните влияния на околната среда. Но през нея в организма ни преминават ежедневно редица опасни за здравето субстанции, каквито са парабените, минералните масла, силиконът и т.н. За това изборът на натурални козметични продукти с естествени консерванти е преди всичко избор на здраве.

 

Автор: Петя Якимова

Share This